ΠΡΟΣ: Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας.

ΘΕΜΑ: Προγραμματισμός εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το 2011


Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 16/1/2011 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού μας, η ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα « Φίλων Κτενίδης » του Πνευματικού Κέντρου της Παναγίας Σουμελά Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως αυτά αναγράφηκαν στην με αριθμό πρωτ.: 73 της 29/12/2010 πρόσκληση που σας στείλαμε.

Πρόεδρος της Γ.Σ εκλέχθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Παντελής Σοφιανός και Γραμματέας ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου μας κ. Τσιρίδης Μωυσής.

Μετά τη λογοδοσία του Δ.Σ από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Βικτωρία Σαββίδου, την έγκριση των πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του 2010, έγινε η ανάγνωση, η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011.Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις των μελών.

Οι εργασίες της Γ.Σ τελείωσαν με την κοπή της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών. Το «φλουρί» βρέθηκε στο κομμάτι της κ. Σπυράντη Παρθενόπης, η οποία έλαβε ως δώρο ένα αντίγραφο της ιστορίας της Σάντας του αείμνηστου Στάθη Αθανασιάδη.

Η συμμετοχή των μελών μας στις εργασίες της φετινής Γ.Σ ήταν πολύ ικανοποιητική.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Για το ημερολογιακό έτος 2011 το Δ.Σ αποφάσισε την πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων :

1) Στις 13 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή, μεσημεριανή συνεστίαση στην ποντιακή ταβέρνα « Παρακάθ »

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να διασκεδάσουν μαζί μας το μεσημέρι της Κυριακής 13/2/2011 στην παραδοσιακή ποντιακή ταβέρνα « Παρακάθ » με τη συνοδεία λύρας και παραδοσιακών τραγουδιών από Σανταίους καλλιτέχνες. Τιμή πρόσκλησης 15 € ( περιλαμβάνει φαγητό και ποτό απεριόριστο!!), ώρα προσέλευσης 1.00 μ.μ. Η ταβέρνα βρίσκεται στην οδό Νέστου 4 , απέναντι από την πύλη του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στην Πολίχνη. Τηλ. Επικοινωνίας : 2310 -653705


2) Στις 25-26 & 27 Μαρτίου 2011 ήμέρες Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή, εκδρομή – προσκύνημα στο νησί της Τήνου.

Ο Σύλλογος διοργανώνει 3ήμερη οδική εκδρομή στην Τήνο με αφορμή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εκτός από το προσκύνημα στον Ναό θα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε το νησί και να επισκεφτούμε τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους.

3) Στις 8 Απριλίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 4.30 μ.μ. Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Σουμελά.

Παρακολούθηση του Ακάθιστου Ύμνου, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Η μεταφορά θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο που θα ξεκινήσει από το κτήριο του ΟΤΕ στην πλατεία Δημοκρατίας ( Βαρδάρη )

4) Στις 15 Μαίου 2011 ημέρα Κυριακή , 9.30 π.μ στη Ν. Σάντα Κιλκίς «Εκδηλώσεις Μνήμης 19ης Μαΐου 1919».

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 νεκρών Ελλήνων του Πόντου και των παλικαριών της Σάντας. Παράκληση για πανσανταιϊκή συμμετοχή, για να καταστήσουμε την εκδήλωση αυτή τοπική εθνική εκδήλωση Χρέους και Μνήμης στη Ν. Σάντα Κιλκίς, αφού όπως είναι γνωστό, η Σάντα του Πόντου υπήρξε τραγικό θύμα της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος όλων των Ελλήνων του Πόντου.

5) Στις 22 Μαίου 2011, ήμέρα Κυριακή ,εκδρομή στα Λουτρά του Πόζαρ.

Ο Σύλλογος διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Λουτρά του Πόζαρ .Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν το φυσικό τοπίο και θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα ιαματικά λουτρά μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους.

6) Στις 11/12 & 13 Ιουνίου 2011 ημέρες Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος εκδρομή στο νησί των Φαιάκων την Κέρκυρα.

Ο Σύλλογος διοργανώνει 3ήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα μέσω Εγνατίας Οδού. Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ομορφιές του νησιού και να επισκεφτούμε την πανέμορφη πόλη της Κέρκυρας, το Αχίλλειο, το κανόνι, την πλατεία την Λιστών, το φρούριο , το Ποντικονήσι κ.α.

7)Στις 25 Ιουνίου 2011 ημέρα Σάββατο , Σύσκεψη «του Κοινού των Σανταίων» στην Νέα Σάντα του Κιλκίς

Ο Σύλλογος και τα Αδελφά Σωματεία θα πραγματοποιήσουν τη Γενική Συνέλευση του «Κοινού των Σανταίων»,το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011. Η συνάντηση αυτή έχει σκοπό την αρτιότερη οργάνωση και παρουσίαση του Ετήσιου Μνημοσύνου των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.


8)Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2011 ημέρες Σάββατο και Κυριακή, Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Επτάκωμης Σάντας του Πόντου.

Θα τελεσθεί το καθιερωμένο Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Επτάκωμης Σαντάς του Πόντου, την οποία ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς το Σεπτέμβριο του 1921.
Το Μνημόσυνο αυτό τελείται πάντοτε, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Η συμμετοχή όλων μας, όλων των Σανταίων, είναι ιερό καθήκον και υποχρέωση στη μνήμη των νεκρών προγόνων μας.
Επιθυμούμε και θέλουμε η θρησκευτική και πατριωτική αυτή εκδήλωση του Ετησίου Μνημοσύνου μας, να καταστεί στην Παναγία Σουμελά, η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, από πλευράς προσέλευσης και συμμετοχής κόσμου, μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου της 15ης Αυγούστου.

9) Στις 8/9/10 & 11 Σεπτεμβρίου 2011 ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο και Κυριακή 4/ήμερη εκδρομή-προσκύνημα στην Ηρωική Σάντα του Πόντου με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρονών από το ολοκαύτωμα της.

Ο Σύλλογος διοργανώνει 4/ήμερο προσκύνημα στην Σάντα του Πόντου με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από το ολοκαύτωμα του 1921. Πρόθεση του Συλλόγου είναι να τελέσει μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος στην Σάντα του Πόντου.
Το προσκύνημα θα γίνει με αεροπορική μεταφορά μέχρι την Τραπεζούντα και χρήση των τοπικών ντολμούζ για την ανάβαση στα χωριά της Σάντας. Επειδή ο αριθμός των αεροπορικών εισιτηρίων είναι περιορισμένος παρακαλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν άμεσα με τα μέλη του Συλλόγου μας για τον καλύτερο προγραμματισμό . Από μέρους του Δ.Σ. θα γίνει ανάλογη προετοιμασία ώστε να υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης σε όλα τα χωριά της Σάντας, ανάλογα με την καταγωγή του καθενός.

10) Στις 5 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Σάββατο, φιλολογικό απογευματινό στο γραφείο του Συλλόγου μας

Ο Σύλλογος διοργανώνει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 5.30μ.μ.φιλολογικό απογευματινό στο γραφείο του Συλλόγου, αφιερωμένο στους Σανταίους συγγραφείς.

Τέλος πρόθεση του Συλλόγου είναι να διοργανώσει και μια 8ήμερη εκδρομή στην Καππαδοκία μέσα στον μήνα Αύγουστο . Θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν οι ανάλογες συμμετοχές. Γι αυτό παρακαλείσθε όσοι και όσες ενδιαφέρεστε να το δηλώσετε έγκαιρα ώστε να προβούμε στον ανάλογο προγραμματισμό.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στη Ν. Σάντα Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν από τα Αδελφά Σωματεία, κατά τη διάρκεια του έτους, οι παρακάτω εκδηλώσεις, τις οποίες καλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας.

1. Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής (Τσακαλάντων) στις 29-4-2011
2. Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου (Πιστοφάντων) στις 9-5-2011
3. Η γιορτή της Αγίας Κυριακής (Ισχανάντων) στις 7-7-2011

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος το Δ.Σ. του Συλλόγου προτίθεται να δημιουργήσει Θεατρική Ομάδα από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου καθώς και εκμάθηση της Ποντικής Διαλέκτου. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη φροντίσει για την παραχώρηση της αίθουσας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντικών Σωματείων ( Π.Ο.Π.Σ.) που βρίσκεται στην οδό Αντιγονιδών 19. Παρακαλούνται λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται για τα μαθήματα να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ. για τον ανάλογο προγραμματισμό .

Επίσης ύστερα από απαίτηση πολλών μελών του Συλλόγου μας το Δ.Σ. προτίθεται ν΄ ανοίξει το γραφείο του Συλλόγου στην οδό Μοναστηρίου 13, 7ος όροφος κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα ,ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να επισκέπτονται το χώρο για καφέ και κουβέντα αλλά και να λειτουργήσει την πλούσια βιβλιοθήκη του ως δανειστική. Για καλύτερο προγραμματισμό παρακαλείσθε να ενημερώνετε έγκαιρα την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βικτωρία Σαββίδου ή τον Υπεύθυνο Νεολαίας κ. Αδάμ Σαββίδη.

Σας ανακοινώνουμε επίσης την πρόθεση του κ.Δημ. Καζαζάκη, υιού της αειμνήστου συμπατριώτισσάς μας κ. Βάλιας Μουρατίδου, να θεσπίσει βραβείο « Μουρατίδου Βάλια » , το οποίο θα απονέμεται ετησίως σε όποιον συγγράψει πρωτότυπη ιστορική μελέτη αναφορικά με τη Σαντά του Πόντου. Η αξιέπαινη αυτή προσφορά του γίνεται για τη μνήμη της μητέρας του και ο δωρητής επιθυμεί να δοθούν κίνητρα ώστε με αυτό τον τρόπο να συντηρηθεί η φλόγα που θα φωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Σαντάς του Πόντου, καθώς επίσης και των ηρωικών Σανταίων. Όσοι λοιπόν από τα μέλη και τους φίλους μας επιθυμούν να συμμετάσχουν με το έργο τους σ΄ αυτή την ιστορική μελέτη να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο του Συλλόγου για να λάβουν σχετικές πληροφορίες.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν στον Σύλλογό μας τα παρακάτω βιβλία, τα οποία παρακαλούμε να προμηθευτείτε:
1.«Η Γιαγιά μου η Ελένη» δωρεά της αειμνήστου Όλγας Νυμφοπούλου προς 5 €.
2 «Οι Γυναίκες της Σάντας του Πόντου» της κας Πόπης Τσακμακίδου – Κωτίδου προς 15 €.
3 «Γενεαλογικοί Πίνακες της Σάντας» του κου Στάθη Πελαγίδη προς 10 €.
4. DVD με τίτλο «Η Σαντά του χθες και του σήμερα» προς 10 €
5. « Ιστορία και λαογραφία της Σάντας » του Γεροστάθη προς 30 €
6. « Το Συντακτικό της Ποντιακής διαλέκτου» του Γεροστάθη προς 15 €
7. « Ιστορία της Σάντας του Πόντου» του Μιλτιάδη Νυμφόπουλου προς 20 €
8. « Ιστορία και Στατιστική Σάντας» του Φίλιππου Χειμωνίδη προς 15 €
9. «Γενεαλογικοί πίνακες της Ν. Σάντας» δωρεά του Χρήστου Πουνερίδη προς 15 €

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις παραπάνω προγραμματισμένες εκδηλώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ. :
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις παραπάνω
προγραμματισμένες εκδηλώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ. :
Βικτωρία Σαββίδου τηλ: 2310/623-823 & 6977/455-834
Μαρία Στεφανίδου – Τουτζιάρη τηλ: 2310/223-811 & 6974/145-693
Υβόννη Κουρτίδου – Παπακώστα τηλ: 23410/64-048 & 6972/458-425
Ελένη Σπυράντη – Κομπούρη τηλ: 2310/862-027 & 6932/011-889
Φίλιππο Πολυχρονιάδη τηλ: 6936/056-999
Μωυσή Τσιρίδη τηλ: 6976/613-482
Αδάμ Σαββίδη τηλ: 6978/019-550
Θανάση Ντουμανόπουλο τηλ: 6979/796-353
καθώς στο e-mail του Συλλόγου μας tsiridis@sch.gr

Σας παρακαλούμε να κρατήσετε το έγγραφό μας αυτό, για να θυμάστε τις ημερομηνίες των εκδηλώσεών μας και να δηλώνετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας. Ο προγραμματισμός υπάρχει καταχωρημένος και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας στη διεύθυνση www.santaeptakomos.gr ‘Όσοι από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) να τη γνωστοποιήσουν στο Γραμματέα του Συλλόγου κ. Μωυσή Τσιρίδη ή στον υπεύθυνο της νεολαίας μας κ. Αδάμ Σαββίδη ώστε να λαμβάνουν τον προγραμματισμό και τις ενημερώσεις άμεσα και χωρίς κόστος για το Σύλλογο. ( E-mail: tsiridis@sch.gr)

Σας υπενθυμίζουμε ότι ή παρουσία σας τονώνει τις προσπάθειες του Δ.Σ και δυναμώνει τη θέληση μας, να κρατήσουμε άσβηστο το καντήλι της Μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, του Πόντου, της Επτάκωμης Σάντας και του Ελληνισμού της Ανατολής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΣΑΝΤΑΙΩΝ 2010

 

 


ΠΡΟΣ: Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας.

ΘΕΜΑ: Προγραμματισμός εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το 2009


Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 11-1-2009 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού μας, η Ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα « Φίλων Κτενίδης » του Πνευματικού Κέντρου της Παναγίας Σουμελά Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως αυτά αναγράφηκαν στην με αριθμό πρωτ.: 86 της 10/12/2008 πρόσκληση που σας στείλαμε.

Πρόεδρος της Γ.Σ εκλέχθηκε ο δικηγόρος κ. Πηλείδης Αχιλλέας, και Γραμματέας ο εκπαιδευτικός κ. Τσιρίδης Μωυσής.
Μετά τη λογοδοσία του Δ.Σ από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Βικτωρία Σαββίδου, την έγκριση των πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του 2008, έγινε η ανάγνωση, η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2009.Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις των μελών.
Οι εργασίες της Γ.Σ τελείωσαν με την κοπή της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών. Το «φλουρί» βρέθηκε στο κομμάτι της κ. Σπυράντη Παρθενόπης, η οποία έλαβε ως δώρο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας Σουμελά, την οποία στη συνέχεια χάρισε στο Σύλλογό μας.
Η συμμετοχή των μελών μας στις εργασίες της φετινής Γ.Σ ήταν πολύ ικανοποιητική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2009

Για το ημερολογιακό έτος 2009 το Δ.Σ αποφάσισε την πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:


1) Στις 8 Φεβρουαρίου 2009, ημέρα Κυριακή μεσημεριανό γλέντι στη Ν. Σάντα.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να διασκεδάσουν μαζί μας στη Ν. Σάντα Κιλκίς και ώρα 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σάντας, με τη συνοδεία λύρας και παραδοσιακών τραγουδιών.


2) Στις 3 Απριλίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 4.30 μ.μ. Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Σουμελά.

Παρακολούθηση του Ακάθιστου Ύμνου, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Η μεταφορά θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο.

3) Στις 1,2 και 3 Μαΐου 2009, τριήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο


Ο Σύλλογος διοργανώνει 3ήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο και στο ¶ργος με ταυτόχρονη επίσκεψη στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους.

4)Στις 17 Μαΐου 2009, ημέρα Κυριακή , 9.30 π.μ στη Ν. Σάντα Κιλκίς «Εκδηλώσεις Μνήμης 19ης Μαΐου 1919».

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 νεκρών Ελλήνων του Πόντου και των παλικαριών της Σάντας. Παράκληση για πανσανταιϊκή συμμετοχή, για να καταστήσουμε την εκδήλωση αυτή τοπική εθνική εκδήλωση Χρέους και Μνήμης στη Ν. Σάντα Κιλκίς, αφού όπως είναι γνωστό, η Σάντα του Πόντου υπήρξε τραγικό θύμα της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος όλων των Ελλήνων του Πόντου.

5) Στις 21 Ιουνίου 2009 ,ημέρα Κυριακή, εκδρομή στα Μετέωρα.

Ο Σύλλογος διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στα Μετέωρα και επίσκεψη στα αντίστοιχα μοναστήρια. Μεσημεριανό φαγητό στην Καλαμπάκα.

6)Στις 10,11 και 12 Ιουλίου 2009, εκδρομή και Σύσκεψη «του Κοινού των Σανταίων» στα Πεύκα Αλεξανδρούπολης.

Ο Σύλλογος και τα Αδελφά Σωματεία θα πραγματοποιήσουν τη Σύσκεψη του «Κοινού των Σανταίων» στα Πεύκα Αλεξανδρούπολης . Η συνάντηση αυτή έχει σκοπό την αρτιότερη οργάνωση και παρουσίαση του Ετήσιου Μνημοσύνου των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Παράλληλα θα επισκεφτούμε το δέλτα του ποταμού Έβρου και το δάσος της Δαδιάς.

7)Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009, Σάββατο και Κυριακή, Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος της ηρωϊκής Επτάκωμης Σάντας του Πόντου.


Θα τελεσθεί το καθιερωμένο Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος της ηρωϊκής Επτάκωμης Σαντάς του Πόντου, την οποία ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς το Σεπτέμβριο του 1921.
Το Μνημόσυνο αυτό τελείται πάντοτε, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Η συμμετοχή όλων μας, όλων των Σανταίων, είναι ιερό καθήκον και υποχρέωση στη μνήμη των νεκρών προγόνων μας.
Επιθυμούμε και θέλουμε η θρησκευτική και πατριωτική αυτή εκδήλωση του Ετησίου Μνημοσύνου μας, να καταστεί στην Παναγία Σουμελά, η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, από πλευράς προσέλευσης και συμμετοχής κόσμου, μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου της 15ης Αυγούστου.

8) Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 ημέρα Δευτέρα, απογευματινός καφές στο Borome.


Ο Σύλλογος διοργανώνει απογευματινό καφέ στο Borome, 3ης Σεπτεμβρίου και Αγίου Δημητρίου ( Καυτατζόγλειο Στάδιο) με παραδοσική μουσική και επιτραπέζια σανταίικα τραγούδια.

9) Στις 15 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Κυριακή, φιλολογικό πρωινό.


Ο Σύλλογος διοργανώνει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 11.30π.μ. φιλολογικό πρωινό με ομιλήτρια τη φιλόλογο – συγγραφέα κ. Πόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου, στην αίθουσα « Φίλων Κτενίδης » του Πνευματικού κέντρου Παναγίας Σουμελά ( Μητροπόλεως 15, 1ος όροφος).

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στη Ν. Σάντα Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν από τα Αδελφά Σωματεία, κατά τη διάρκεια του έτους, οι παρακάτω εκδηλώσεις, τις οποίες καλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας.

1. Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής (Τσακαλάντων) στις 24-4-2009
2. Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου (Πιστοφάντων) στις 9-5-2009.
3. Η γιορτή της Αγίας Κυριακής (Ισχανάντων) στις 7-7-2009.

Τέλος, στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία Θεατρικής Ομάδας, χορευτικού ενηλίκων καθώς και μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη φροντίσει για την παραχώρηση της αίθουσας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντικών Σωματείων ( Π.Ο.Π.Σ.) που βρίσκεται στην οδό Αντιγονιδών 19. Παρακαλούνται λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ. για τον ανάλογο προγραμματισμό .

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν στον Σύλλογό μας τα παρακάτω βιβλία, τα οποία παρακαλούμε να προμηθευτείτε:
1.«Η Γιαγιά μου η Ελένη» δωρεά της αειμνήστου Όλγας Νυμφοπούλου προς 5 €.
2 «Οι Γυναίκες της Σάντας του Πόντου» της κας Πόπης Τσακμακίδου – Κωτίδου προς 15€.
3 .«Γενεαλογικοί Πίνακες της Σάντας» του κ. Στάθη Πελαγίδη προς 10 €.
4. DVD με τίτλο «Η Σαντά του χθες και του σήμερα» προς 10 €

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις παραπάνω προγραμματισμένες εκδηλώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω μέλη του Συλλόγου:
Βικτωρία Σαββίδου τηλ: 2310/623-823 & 6977/455-834
Μωυσής Τσιρίδης τηλ. 2310/609-282 & 6976/613-482
E-mail: tsiridis@sch.gr
Μαρία Στεφανίδου – Τουτζιάρη τηλ: 2310/223-811 & 6948/206-352
Υβόννη Κουρτίδου – Παπακώστα τηλ: 23410/64-048 & 6972/458-425

Σας παρακαλούμε να κρατήσετε το έγγραφό μας αυτό, για να θυμάστε τις ημερομηνίες των εκδηλώσεών μας και να δηλώνετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας. Ο προγραμματισμός υπάρχει καταχωρημένος και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας στη διεύθυνση www.santaeptakomos.gr


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

  

 

 

 

ΘΕΜΑ: Καταρτισμός σε Σώμα του νέου Δ.Σ.

Προγραμματισμός εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το 2008.

Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 20-1-2008 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού μας, η ετήσια Γ.Σ. του Συλλόγου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Παναγίας Σουμελά Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως αυτά αναγράφηκαν στην με αριθμό πρωτ.: 1 της 2/1/2008πρόσκληση που σας στείλαμε.

Πρόεδρος της Γ.Σ εκλέχθηκε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Αγγελίδης Ιωάννης και Γραμματέας η οικονομολόγος κα Νυμφοπούλου Σοφία.

Μετά τη λογοδοσία του Δ.Σ από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Βικτωρία Σαββίδου, την έγκριση των πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του 2007, έγινε η ανάγνωση, η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2008.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, προτάσεις των μελών. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων και των προτάσεων των μελών του συλλόγου μας ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Εκλέχθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα οι παρακάτω:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Σαββίδου Βικτωρία

Αντιπρόεδρος: Πολυχρονιάδης Φίλιππος

Γεν. Γραμματέας: Τσιρίδης Μωυσής

Ταμίας: Σπυράντη – Κομπούρη Ελένη

Έφορος Εκδηλώσεων: Στεφανίδου – Τουτζιάρη Μαρία

Μέλος: Ντουμανόπουλος Αθανάσιος

Μέλος: Ξανθοπούλου Ελένη

Αναπληρωματικό μέλος: Σαββίδης Χριστόφορος

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Ξυγαλάς Χριστόφορος

Γραμματέας: Κουρτίδου – Παπακώστα Υβόννη

Μέλος: Κουρτίδης Κωνσταντίνος

Οι εργασίες της Γ.Σ τελείωσαν με την κοπή της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών. Το «φλουρί» βρέθηκε στο κομμάτι της κ. Μαρίας Στεφανίδου – Τουτζιάρη, η οποία έλαβε ως δώρο το βιβλίο του αείμνηστου συμπατριώτη μας κ.Στάθη Αθανασιάδη ( Γεροστάθη ) με τίτλο « Ιστορία και Λαογραφία της Σαντάς »

Η συμμετοχή των μελών μας στις εργασίες της φετινής Γ.Σ ήταν πολύ ικανοποιητική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Για το ημερολογιακό έτος 2008 το Δ.Σ αποφάσισε την πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:

1) Στις 17/3/2008 Δευτέρα και ώρα 6.00 μ.μ απογευματινό καφέ.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα, πίνοντας το καφεδάκι τους ή το αναψυκτικό τους, στην αίθουσα του καφέ Borome , που βρίσκεται δίπλα από το Μουσείο Αθλητισμού, 3ης Σεπτεμβρίου & Αγίου Δημητρίου (Καυταντζόγλειο Στάδιο ) τηλ. 2310 211 218.

2) Στις 11/4/2008 Παρασκευή και ώρα 4.30 μ.μ. Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Σουμελά.

Παρακολούθηση του Ακάθιστου Ύμνου, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Η μεταφορά θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τα γραφεία του συλλόγου μας (Μοναστηρίου 13).

3)Στις 11/5/2008 (Κυριακή) Εκδρομή στο Βούρινο και στην Κοζάνη.

Η εκδρομή περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης και στο υπαίθριο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στο Βούρινο. Γεύμα στη Νεράιδα, στο φράγμα Πολυφύτου.

4)Στις 18-5-2008( Κυριακή , 9.30 π.μ στη Ν. Σάντα Κιλκίς) «Εκδηλώσεις Μνήμης 19ης Μαΐου 1919».

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 νεκρών Ελλήνων του Πόντου και των παλικαριών της Σάντας. Παράκληση για πανσανταιϊκή συμμετοχή, για να καταστήσουμε την εκδήλωση αυτή τοπική εθνική εκδήλωση Χρέους και Μνήμης στη Ν. Σάντα Κιλκίς, αφού όπως είναι γνωστό, η Σάντα του Πόντου υπήρξε τραγικό θύμα της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος όλων των Ελλήνων του Πόντου.

5)Στις 14/15και 16 Ιουνίου 2008 ( Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα) Εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα.

Ο Σύλλογος διοργανώνει 3ήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα με ταυτόχρονη επίσκεψη σε παραδοσιακούς Ποντιακούς οικισμούς της περιοχής.

6)Στις 6 Ιουλίου 2008(Κυριακή) Σύσκεψη «του Κοινού των Σανταίων»

Ο Σύλλογος και τα Αδελφά Σωματεία θα πραγματοποιήσουν τη Γενική Συνέλευση του «Κοινού των Σανταίων», την Κυριακή 6/7/2008. Η συνάντηση αυτή έχει σκοπό την αρτιότερη οργάνωση και παρουσίαση του Ετήσιου Μνημοσύνου των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Ο τόπος της συνάντησης αυτής θα ανακοινωθεί τηλεφωνικά στα μέλη μας αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί και θα καταχωρηθεί και στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας.

7) Αύγουστος 2008 12 ήμερη εκδρομή στον Πόντο.

Πρόθεση του Συλλόγου μας είναι η διοργάνωση 12ήμερης εκδρομής στον Πόντο . Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών και τότε θα ανακοινωθεί και η ακριβής ημερομηνία. Παρακαλούμε τα μέλη και τους φίλους που ενδιαφέρονται για μια τέτοια εκδρομή να επικοινωνήσουν με το σύλλογο δηλώνοντας την πρόθεσή τους για συμμετοχή, ώστε να υπάρξει ο ανάλογος προγραμματισμός.

8)Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2008 (Σάββατο και Κυριακή). Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα θύματα του ολοκαυτώματος της ηρωικής Επτάκωμης Σάντας του Πόντου.

Θα τελεσθεί το καθιερωμένο Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Νεκρούς και τα Θύματα του ολοκαυτώματος της ηρωικής Επτάκωμης Σαντάς του Πόντου, την οποία ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς το Σεπτέμβριο του 1921.

Το Μνημόσυνο αυτό τελείται πάντοτε, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Η συμμετοχή όλων μας, όλων των Σανταίων, είναι ιερό καθήκον και υποχρέωση στη μνήμη των νεκρών προγόνων μας.

Επιθυμούμε και θέλουμε η θρησκευτική και πατριωτική αυτή εκδήλωση του Ετησίου Μνημοσύνου μας, να καταστεί στην Παναγία Σουμελά, η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, από πλευράς προσέλευσης και συμμετοχής κόσμου, μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου της 15ης Αυγούστου.

9) Στις 22/11/2008( Σάββατο) Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μας στο Θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ» στη οδό Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και θα σας ανακοινωθεί με ξεχωριστή πρόσκληση από το σύλλογό μας.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στη Ν. Σάντα Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν από τα Αδελφά Σωματεία, κατά τη διάρκεια του έτους, οι παρακάτω εκδηλώσεις, τις οποίες καλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας.

1. Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής (Τσακαλάντων) στις 2-5-2008.

2. Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου (Πιστοφάντων) στις 9-5-2008.

3. Η γιορτή της Αγίας Κυριακής (Ισχανάντων) στις 7-7-2008.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις παραπάνω προγραμματισμένες εκδηλώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στις κυρίες:

Βικτωρία Σαββίδου τηλ: 2310/623-823 & 6977/455-834
Μαρία Στεφανίδου – Τουτζιάρη τηλ: 2310/223-811 & 6948/206-352

Υβόννη Κουρτίδου – Παπακώστα τηλ: 23410/64-048 & 6972/458-425
καθώς και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν στον Σύλλογο μας τα παρακάτω βιβλία, τα οποία παρακαλούμε να προμηθευτείτε:

1.«Η Γιαγιά μου η Ελένη» δωρεά της κας Όλγας Νυμφοπούλου προς 5 €.

2 «Οι Γυναίκες της Σάντας του Πόντου» της κας Πόπης Τσακμακίδου – Κωτίδου προς 15 €.

3 .«Γενεαλογικοί Πίνακες της Σάντας» του κου Στάθη Πελαγίδη προς 5 €.

4. και DVD με τίτλο «Η Σαντά του χθες και του σήμερα» προς 10 €

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι ή παρουσία σας τονώνει τις προσπάθειες του Δ.Σ και δυναμώνει τη θέληση μας, να κρατήσουμε άσβηστο το καντήλι της Μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, του Πόντου, της Επτάκωμης Σάντας και του Ελληνισμού της Ανατολής.

Τελειώνοντας σας ανακοινώνουμε την πρόθεση του κ.Δημ. Καζαζάκη, υιού της αειμνήστου συμπατριώτισσάς μας κ. Βάλιας Μουρατίδου, να θεσπίσει βραβείο « Μουρατίδου Βάλια » , το οποίο θα απονέμεται ετησίως σε όποιον συγγράψει πρωτότυπη ιστορική μελέτη αναφορικά με τη Σαντά του Πόντου. Η αξιέπαινη αυτή προσφορά του γίνεται για τη μνήμη της μητέρας του και ο δωρητής επιθυμεί να δοθούν κίνητρα ώστε με αυτό τον τρόπο να συντηρηθεί η φλόγα που θα φωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Σαντάς του Πόντου καθώς επίσης και των ηρωικών Σανταίων. Όσοι λοιπόν από τα μέλη και τους φίλους μας επιθυμούν να συμμετάσχουν με το έργο τους σ΄ αυτή την ιστορική μελέτη να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο του συλλόγου για να λάβουν σχετικές πληροφορίες.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης της αίθουσας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κάθε Παρασκευή στις 6.00 μμ. για μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου και χορευτικού τμήματος ενηλίκων. Όσοι από τα μέλη και τους φίλους μας ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή. Η αίθουσα βρίσκεται στην οδό Αντιγονιδών 19 στον 1ο όροφο.

Σας παρακαλούμε να κρατήσετε το έγγραφό μας αυτό, για να θυμάστε τις ημερομηνίες των εκδηλώσεών μας και να δηλώνετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας. Ο προγραμματισμός υπάρχει καταχωρημένος και στη ιστοσελίδα του συλλόγου μας στη διεύθυνση www.santaeptakomos.gr

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ Δ.Σ. 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΑ- ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΧΑΜΠΕΤΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ

" ΠΑΡΑΚΑΘ"

( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΜΩΥΣΗΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ)