ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σ ύ ν τ ο μ ο Β ι ο γ ρ α φ ι κ ό

Νέου Ηγούμενου Παναγίας Σουμελά

 

Ο νέος Ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ατματζίδης (κατά κόσμο Σωτήριος), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29/04/1969. Μεγάλωσε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου και έζησε περίπου μέχρι το 1981, οπότε και μετακόμισε με την οικογένειά του στο επίνειο του Πολυγύρου, το χωριό Καλύβες.


Και οι δύο γονείς του είναι ποντιακής καταγωγής. Ο παππούς του, από τον πατέρα του Κυριάκο, Αδάμ Ατματζίδης ήταν από την Τραπεζούντα και η γιαγιά του Σωτηρία Κουντουρίδου από την Κρώμνη. Από την πλευρά της μητέρας του Ευθυμίας, ο παππούς του Χριστόδουλος Καρασαββίδης και η γιαγιά του Μαρούλα Καλαϊτζίδου ήταν από τα Κοτύωρα (Ορντού).


Τις πρώτες γνώσεις του δημοτικού, γυμνασίου και τεχνικού λυκείου (με την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου εσωτερικών εγκαταστάσεων) τις έλαβε στον Πολύγυρο. Μετά το πέρας αυτού του κύκλου σπουδών πήγε στο στρατό. Απολύθηκε το 1990, οπότε και επέστρεψε στον τόπο διαμονής του.


Το 1993 επέτυχε στις κατατακτήριες εξετάσεις στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1996. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, την 1η Οκτωβρίου 1994 εκάρη μοναχός και στις 9 Οκτωβρίου 1994 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρό Συνέσιο. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2001 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. κ. Νικόδημο και την ίδια έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Από την 1 Φεβρουαρίου 2006 διακονεί, με εντολή τοποθέτησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμονος και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου κ. Γιώργου Τανιμανίδη και του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιδρύματος «Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά» στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας στο Βέρμιο.